Behaaglijk Hof

De ontwerpwedstrijd ‘Hofjes, een nieuw leven voor een klassiek model’ werd uitgeschreven door de Stichting BRAVVO. Het winnende ontwerp ‘behaaglijk hof’ maakt geëigende plekken voor de verschillende gebruikers van de hof; de bewoners als collectief en als individu, en de bezoekers van de hof.

De aanwezige logica van de hof wordt benut voor een driedeling in sfeer en gebruik. De noordzijde van de hof wordt ingericht als ruime plek voor collectief gebruik. Grote picknicktafels nodigen uit voor een gezamenlijke maaltijd. Een bestaande kastanje vormt het condensatiepunt. De zuidzijde wordt ontworpen voor het individu, dat zich terug wil trekken uit de groep. Uitgeholde haagblokken bieden een plek om te mijmeren, een boek te lezen of van de zon te genieten. De middenzone begeleidt de route van het publiek. Van de fruitbomen in deze zone mag men plukken.

Een rondgaand waterelement bindt de drie sferen aan elkaar en regelt tegelijkertijd de privacy van de bewoners. Kenmerkend detail is de wand op het noorden, die bemost raakt door het regenwater dat hier naartoe geleid wordt en vervolgens in het waterelement opgevangen wordt.

 

Ontwerpwedstrijd ‘Hofjes, een nieuw leven voor een klassiek model’ | inzending ‘Behaaglijk Hof’ | ontwerp september 2008 | ism Froukje Nauta | organisatie Stichting Bravvo | winnaar eerste prijs