Panoramaterras Breskens

In het kader van het project Integraal Kustzonebeheer West Zeeuws-Vlaanderen, vinden op dit moment diverse ontwikkelingen plaats voor het opwaarderen van de volledige Zeeuwse kustlijn. Voor Breskens is een Looplijn ontworpen, waaraan bijzondere elementen een plaats krijgen. Marian de Vries heeft voor BURO LUBBERS twee van deze elementen ontworpen, die beide uitgevoerd zijn.

De uitkijkvlonder ligt in het levendige hart van de vissershaven in Breskens, naast de boothelling en diverse visrestaurantjes. Het ontwerp is een enscenering van verschillende uitkijkmomenten en speelt met hoogteniveaus om een divers gebruik te stimuleren.

De uitkijkvlonder is toegankelijk vanaf de kade, met een open wand naar de haven en een dichte wand naar de boothelling. Met enkele treden vouwt een deel van de vlonder zich naar beneden richting de waterspiegel. Een smalle strook loopt echter op hetzelfde niveau door, waardoor deze zowel als zitplek en als opstapje gebruikt kan worden om over de haven te kijken. De vlonder eindigt in een plek die aan drie kanten omsloten is, waardoor de blik naar de kant van de boothelling wordt geleid.

Het panoramaterras is toegankelijk vanaf de dijk. Een 35 meter lange trap loopt tegen de duinen op en schiet nog enkele meters verder de lucht in. De trap eindigt in een groot terras, vanwaar men een panoramisch uitzicht heeft over de Westerschelde richting Vlissingen.

De uitkijkvlonder en het panoramaterras zijn uitgevoerd in hout en staal en hebben een robuust karakter, passend bij de door wind en zee gekenmerkte locatie.

 

project in dienstverband bij BURO LUBBERS |locatie Breskens |ontwerp 2004, 2006 |uitgevoerd |opdrachtgever gemeente Sluis | aannemer Aquavia, Sas van Gent | constructeur Vissers Ingenieursbureau, Venlo |

geselecteerd voor De Nederlandse Designprijzen 2005 (uitkijkvlonder) | genomineerd voor de Deutsche Designpreis 2007 (panoramaterras)