Chameleon Enschede

De voormalige gemeentewerf van Enschede vlakbij het centrum en het station wordt getransformeerd tot een dynamische plek met 120 woningen, een kleuterschool, kleinschalige kantoren, winkels en een woongroep. Centraal thema van de opgave is ‘transitie’: de overgang van het stedelijke centrum naar de aangrenzende groene woonwijk. De inzending reageert hier op door de introductie van de ‘kameleon’. De kameleon verkleurt van grootschalig naar kleinschalig en van groen naar stedelijk. Aanwezige karakteristieke elementen zoals twee reusachtige platanen en de voormalige ijzergieterij krijgen een prominente plaats en geven het plan een ‘couleur locale’. De nieuwbouw voegt zich dankzij haar flexibele vorm op natuurlijke wijze in haar context en realiseert daardoor moeiteloos de gewenste overgang in schaal en karakter.

Europan 8 Enschede | thema ‘European Urbanity and Strategic Projects’ | prijsvraaginzending ‘Chameleon’ | ontwerp september 2005

website Europan 8 NL

Enschede Mixed Salad
Het plangebied ‘Mixed Salad’ ligt ten noorden van de binnenstad nabij het centraal station en op loopafstand van alle stedelijke voorzieningen. Het is een overgangsgebied tussen grootschalige gebouwen en kleinschalige woningen waar ‘nature’ en ‘urbanity’ elkaar ontmoeten.
beknopte informatie locatie Enschede