Mariënhage domusDELA

Van klooster naar ceremoniehuis

Eén van de oudste verborgen pareltjes van Eindhoven, het ensemble van gebouwen van kloostercomplex Mariënhage wordt gerenoveerd, uitgebreid en herbestemd tot ceremoniehuis en congrescentrum domusDELA. In opdracht van coöperatie DELA wordt in de Paterskerk en de Studentenkapel een eigentijdse plek gecreëerd die niet alleen herinneringen ademt, maar ook ruimte biedt aan een uiteenlopend programma voor rouw- en trouwplechtigheden, concerten, congressen, lezingen en kerkdiensten. In het voormalig jongensinternaat en gymnasium – Augustinianum – wordt een conferentiehotel met 80 kamers ingericht; de benedenverdieping van de Studentenkapel biedt ruimte voor een restaurant.

Tijdens de ontwerp- en bouwfase staan niet alleen openheid, licht en transparantie, maar ook respect voor de historische waarde van de gebouwen centraal. Zoveel mogelijk oude elementen blijven behouden. Ingrepen dienen vooral om het gebouw toegankelijker te maken, geschikter voor de nieuwe functies en toekomstbestendig.

Restauratie en Transformatie

De belangrijkste ingreep betreft de realisatie van het tussenmotief, een verbindende ruimte tussen de Paterskerk en de naastgelegen gebouwen van het Augustinianum. De ruimte – die dienst gaat doen als foyer en ontvangstruimte voor het ceremoniehuis en congreshotel – is licht en transparant en opent het voorheen gesloten complex voor de stad. Drie stedelijke ruimtes worden met elkaar verbonden: De Kanaalstraat die wordt uitgebouwd tot boulevard, de kloostertuin met historische elementen en het binnenplein van het Augustinianum dat als publieke ruimte zal worden ingericht. De lichte en monochrome architectuur van de nieuwbouw biedt een rustpunt ten opzichte van de weldadige en kleurrijke bestaande architectuur. Daklichten en sparingen in de wanden laten de details van de monumenten zien.

De bestaande rijksmonumentale gebouwen zullen in stijl gerestaureerd worden en waar nodig aangepast. Nieuwe ingrepen zullen als eigentijdse ingrepen leesbaar zijn. Door het verwijderen van alle vaste banken en een groot deel van de religieuze attributen zal de kerk een multifunctioneel inzetbare ruimte worden. Ramen in de gevel ten plaatse van de biechtstoelen en het zijschip openen de kerkruimte in de richting van de stad. De grootste ingreep in het voormalige Augustinianum vormt een vide over alle verdiepingen die als oriëntatiepunt dient. Hier zal tevens het hoofdaltaar uit de Paterskerk tentoongesteld worden.

Mariënhage Eindhoven | rijksmonumenten | ontwerp herbestemming Paterskerk, Augustinianum en studentenkapel 2013-2017 | verwachte oplevering 2019 | project in dienstverband bij diederendirrix, bureau FRANKEN en Buro Lubbers | opdrachtgever coöperatie DELA