Periscopenfabriek Nedinsco Venlo

De Nedinscofabriek behoort tot de meest prominente gebouwen van Venlo. De herbestemming en restauratie van het rijksmonument vormt de spil van het Plan Maaswaard, de stedenbouwkundige herstructurering aan de zuidkant van de binnenstad. Het complex – opgetrokken uit beton, staal en glas – is een bijzonder voorbeeld van industriële architectuur en wordt met het adagium licht en lucht en ruimte gerekend tot stroming van de Nieuwe Zakelijkheid. De fabriek is van oorsprong een complex voor fabricage van periscopen, verrekijkers en afstandsmeters van Carl Zeiss. In de periode 1920-1930 is het complex naar een ontwerp van Hans Schlag gebouwd in vijf bouwdelen, inclusief de zogenaamde periscooptoren en de transparante machinehal.

De fabriek van de Nederlandse Instrumenten Compagnie is gerestaureerd, gerenoveerd en getransformeerd tot appartementen, kantoorruimten en studio’s voor radio en televisie van Omroep Venlo en Limburg1 (L1).

In 2009 heeft diederendirrix een restauratieplan opgesteld, op basis waarvan subsidies van het Rijk en de Provincie zijn verworven. Na het herstel van het casco en het slopen van de aanbouwen op de begane grond rondom het complex is de feitelijke bouw is gestart in februari 2012. In het voorjaar van 2013 is het monument opnieuw opgeleverd.

Het project voor restauratie en herbestemming van de Nedinscofabriek is winnaar van de Betonprijs 2013, in de categorie restauratie en reparatie, ontving de Reynaers Publieksprijs 2013 en werd genomineerd tot één van de drie beste transformatieprojecten voor de renovatieprijs Gulden Feniks 2014.

 

NEDINSCO Venlo | rijksmonument 1921-1930 | ontwerp 2007-2010 | oplevering mei 2013 | dienstverband diederendirrix | opdrachtgever Woonwenz, gemeente Venlo, Omroep Venlo en L1 | kennisbank herbestemming