Rijnwaalpad Arnhem-Nijmegen

Het Rijnwaalpad tussen Arnhem en Nijmegen krijgt imago door de aanplant van kersenbomen langs het gehele traject, een verwijzing naar de fruitstreek. Eenmaal per jaar staat de route op een spectaculaire manier in bloei en zet zichzelf op de kaart. Het fietspad is herkenbaar door haar paarse kleur, witte afstandsmaten en iconen die bijzondere plekken en voorzieningen aanduiden. Het grafisch asfalt© biedt voor elk wat wils en voorkomt een wildgroei aan bebording.

De aanvoerroutes vanuit omliggende kernen, stations en woonwijken worden aan één zijde beplant met appel- en perenbomen. Ze vormen een ‘natuurlijke’ bewegwijzering richting de hoofdroute.

Op de knooppunten van hoofd- en aanvoerroutes en bij voorzieningenpunten zoals het bestaande tankstation worden boomgaarden toegevoegd. De boomgaarden zijn plaatsen om te rusten, verblijven en te recreëren. Ze bieden plaats aan picknicktafels, fietspompen, een toilet, oplaadpunt voor de elektrische fiets, een landwinkel, een schuilhut e.d.

De donkere winter is de grootste vijand van de fietser. De echte doorzetters helpen we een handje met bijzondere boomverlichting die fungeren als hectomerpaaltjes. Nog maar 10 lichtpunten en dan ben je in Nijmegen… Door de bijzondere verlichting is het Rijnwaalpad ook in de winter vanuit de omgeving herkenbaar, bijvoorbeeld vanaf het spoor of de A325. Het prachtige schouwspel verleidt de aanschouwer om voortaan, ook ‘s avonds toch maar de fiets te nemen.

De bloeiende Betuwelijn is jaarrond een feest om te fietsen!

Rijnwaalpad Arnhem-Nijmegen | prijsvraagontwerp januari 2011 | organisatie Fietsersbond | inzending Bloeiende Betuwelijn en inzending i-Cycle | ism Froukje Nauta