Het ontwerp voor Rieteiland-Oost op IJburg is een totaalconcept waarin landschap, stedenbouw en architectuur op een bijzonder manier samengaan. De opgave omvat negentig vrije kavels op een opgespoten eiland tussen het Diemerpark en het Haveneiland van IJburg.
De schrale grond en de zilte harde wind leveren beperkingen, waartegen slechts enkele bomen en planten bestand zijn. De daaruit voortkomende specifieke beplantingskeuze zorgt voor een sterk imago. Dankzij opspuiting (in plaats van inpoldering) is het water overal zichtbaar en voelbaar, wat het eilandgevoel versterkt. Bovendien biedt de beplanting beschutting en is het bovenal een middel om de negentig verschillende villa’s samenhang te geven. Vernieuwend is dat het groen op de privékavels bijdraagt aan het totaalbeeld. Alle hagen worden aangelegd door de ontwikkelaar en elke bewoner krijgt een huisboom cadeau. Beplanting wordt in grote maten aangeplant, wat direct bij oplevering voor een volwassen beeld van de woonomgeving zorgt.
De kenmerken van een eiland zijn in het Stedenbouwkundig Plan ten volle benut. Zoveel mogelijk kavels liggen aan de waterkant. Daar waar de vorm van het eiland dat niet toelaat, zijn alternatieve woonkwaliteiten geïntroduceerd. Dwars over het eiland zijn groene wiggen uitgespaard met zichtlijnen naar beide waterkanten. De overige kavels krijgen een prominente oriëntatie op de brede groene hoofdas of liggen aan intieme groene hofjes.
Het beeldkwaliteitplan sluit aan op het eilandgevoel. Het schrijft robuuste vormen en materialen voor, die bestand zijn tegen de elementen. In de kavelpaspoorten wordt een minimale footprint gestimuleerd waardoor grotere tussenruimte ontstaat en water en groen optimaal beleefbaar zijn. De extra bouwhoogte als gevolg van een kleine footprint, geeft een duidelijke relatie met de overige bebouwing op IJburg.
De gerealiseerde villa’s weerspiegelen inmiddels de eisen uit het beeldkwaliteitplan. Er verrijzen stoere, plastisch gevormde volumes in natuurlijke materialen. Dat de garage onderdeel dient te zijn van het hoofdvolume, heeft geleid tot creatieve oplossingen en vrij doorzicht tussen de woningen. Hoewel elke villa anders is, zijn er duidelijke familiekenmerken. In maart en november 2012 zijn de bomen en hagen van de eerste en tweede fase geplant. Dankzij de forse maat van de beplanting zijn bebouwing en groen in balans. Inmiddels is de fietsbrug naar het Diemerpark geopend en is het op maat ontworpen trafohuisje gereed. In april 2014 zijn de aanlegsteigers opgeleverd. Het totaalconcept wordt zichtbaar.
Stedenbouwkundig Ontwerp, supervisie en Beeldkwaliteitplan
Rieteiland-Oost, IJburg Amsterdam | ontwerp in dienstverband Buro Lubbers 2003-2011 | opgeleverd vanaf 2011 | opdrachtgever de samenwerkende consortia te IJburg