Baronie van Cranendonck

Tussen het Cranendonckse bos en beekdal Buulderbroek ligt het bijzondere cultuurlandschap ‘Baronie van Cranendonck’. Als onderdeel van zowel natuurgrenspark De Groote Heide als Kempen-Broek heeft de Baronie van Cranendonck betekenis gekregen als de centrale toegang tot dit belevingslandschap. Het plangebied heeft een oppervlak van circa 50 hectare, omvat een aantal gemeentelijke monumenten en kent een bewogen geschiedenis rondom de vroegere heksenvervolgingen.

foto mulderendevries architecten (m/v)*

De ‘Baronie van Cranendonck’ refereert aan de vroegere eigenaren van het voormalige kasteel, waaronder Anna van Egmond, de eerste vrouw van Willem van Oranje. Het middeleeuwse kasteel Cranendonck werd in 1673 door de Fransen verwoest, maar de opgegraven fundamenten zijn op de locatie nagebouwd. Het kasteeltje, dat hier tegenwoordig staat, dateert uit het begin van de negentiende eeuw.

foto Juan Vrijdag

Samen met de gemeente Cranendonck en een enthousiaste groep initiatiefnemers werken wij aan het behoud, de versterking en ontwikkeling van deze bijzondere plek en de realisatie van de Baronie als natuurpoort.

Bij de planvorming voor de gebiedsontwikkeling worden initiatieven ingepast voor een horecagelegenheid, een natuurhotel met accommodaties voor ‘buiten slapen’ en vestiging van Herenboeren De Groote Heide. De plannen zijn inmiddels vastgesteld in een Voorlopig Ontwerp en zullen worden uitgewerkt tot een definitief inrichtingsplan en ontwerp van de openbare ruimte.

Ondertussen dient het oude gemeentehuis als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Op basis van ons concept voor een strategische opwaardering van de bestaande gebouwen is de vergunning aangevraagd en zijn 25 kleine gezinskamers gerealiseerd inclusief sanitair en keukenvoorzieningen.

De gemeente Cranendonck verzorgd de opvang tot uiterlijk 2026. Na de opvangperiode komen de gebouwen weer vrij en kunnen deze een andere invulling krijgen die past binnen de gebiedsontwikkeling van de Baronie van Cranendonck.


i.s.m. Gemeente Cranendonck (opdrachtgever), Herenboeren De Groote Heide (initiatiefnemer samen duurzaam voedsel produceren), Bureau Franken (kostenraming en coördinatie Heksenroute), Rho Adviseurs (planologie Bestemmingsplan)

Heksenverbranding, illustratie Johan Jakob Wick ca. 1550

Ontdek hier Natuurgrenspark De Groote Heide
en/of Natuurgebied Kempen-Broek


Geplaatst

in

, ,

door