Mariënhage DOMUSDELA

Van kerk, kapel en jongensschool naar ceremoniehuis.

Eén van de oudste verborgen pareltjes van Eindhoven, het ensemble van gebouwen van kloostercomplex Mariënhage is gerenoveerd, uitgebreid en herbestemd tot ceremoniehuis en congrescentrum DOMUSDELA. In opdracht van coöperatie DELA hebben we in de Paterskerk en de Studentenkapel een eigentijdse plek gecreëerd die niet alleen herinneringen ademt, maar ook ruimte biedt aan een uiteenlopend programma voor rouw- en trouwplechtigheden, concerten, congressen, lezingen en kerkdiensten. In het voormalig jongensinternaat en gymnasium – Augustinianum – is een conferentiehotel met 80 kamers ingericht; de benedenverdieping van de Studentenkapel biedt ruimte voor een restaurant.

Tijdens de ontwerp- en bouwfase stonden niet alleen openheid, licht en transparantie, maar ook respect voor de historische waarde van de gebouwen centraal. Zoveel mogelijk oude elementen zijn behouden. Ingrepen dienden vooral om het gebouw toegankelijker te maken, geschikter voor de nieuwe functies en toekomstbestendig.

Restauratie en Transformatie

De belangrijkste ingreep betreft de realisatie van de knoop, een verbindende ruimte tussen de Paterskerk en de naastgelegen gebouwen van het Augustinianum. De ruimte – die nu dienst doet als ontvangstruimte voor hotel Mariënhage en als foyer voor het ceremoniehuis – is licht en transparant en opent het voorheen gesloten complex voor de stad. Drie stedelijke ruimtes worden met elkaar verbonden: De Kanaalstraat die wordt uitgebouwd tot boulevard, de kloostertuin met historische elementen en het binnenplein van het Augustinianum dat als publieke ruimte is heringericht.

De lichte en monochrome architectuur van de nieuwbouw biedt een rustpunt ten opzichte van de bestaande, kleurrijke architectuur van Dom Bellot. Daklichten en sparingen in de wanden laten de details van de monumenten zien.

De bestaande rijksmonumentale gebouwen zijn in stijl gerestaureerd en waar nodig aangepast. Nieuwe ingrepen blijven als eigentijdse ingrepen leesbaar. Door het verwijderen van alle vaste banken en een groot deel van de religieuze attributen is de kerk een multifunctioneel inzetbare ruimte worden. Ramen in de gevel, waar vroeger de biechtstoelen zaten, openen nu de kerkruimte in de richting van de stad.

De grootste ingreep in het voormalige Augustinianum is een grote vide van onder tot boven, die in het hotel het nieuwe oriëntatiepunt vormt. Hier heeft tevens het hoofdaltaar uit de Paterskerk een nieuwe verrassende plek gekregen.

Bekijk de website van het complex DomusDELA het verhaal gaat door …

Ontwerp transformatie Mariënhage en herbestemming DOMUSDELA
Rijksmonumenten Paterskerk, Augustinianum en studentenkapel Eindhoven | ontwerp herbestemming 2013-2017 | oplevering 2020 | publieksprijs BNA Beste gebouw van het jaar 2020 en Bronzen Van Abbepenning | project in dienstverband bij diederendirrix, bureau Franken en Buro Lubbers i.s.m. architecten EN-EN | opdrachtgever coöperatie DELA