Periscoopfabriek NEDINSCO

Het rijksmonument NEDINSCO in Venlo is gerestaureerd en herbestemd tot woningen, kantoren en opnamestudio’s voor Omroep Venlo en Limburg1.

De Nedinscofabriek behoort tot de meest prominente gebouwen aan de Maas in Venlo en vormt de spil in de stedenbouwkundige herstructurering aan de zuidkant van de binnenstad. Licht, lucht en ruimte kenmerkt het complex, dat als bijzonder voorbeeld van industriële architectuur wordt gerekend tot stroming van de Nieuwe Zakelijkheid.

NEDINSCO staat voor Nederlandse Instrumenten Compagnie. De fabriek is van oorsprong een complex voor fabricage van periscopen, verrekijkers en afstandsmeters van Carl Zeiss. In de periode 1920-1930 is het complex naar een ontwerp van Hans Schlag gebouwd in vijf bouwdelen, inclusief de zogenaamde periscooptoren en de transparante machinehal.

Als projectarchitect heeft Remco allereerst een restauratieplan opgesteld, op basis waarvan subsidies van het Rijk en de Provincie zijn verworven. In opdracht van woningcorporatie Woonwenz heeft hij vervolgens met het team bij diederendirrix, in samenwerking met de gemeente Venlo, het plan tot herbestemming en transformatie ontworpen. Na het herstel van het casco en het slopen van alle aanbouwen rond het complex is de feitelijke uitvoering hiervan gestart in februari 2012. In het voorjaar van 2013 is de transformatie en herbestemming van het rijksmonument voltooid.

Het project NEDINSCO is winnaar van de Betonprijs 2013 (categorie restauratie en reparatie), ontving de Reynaers Publieksprijs 2013 en werd genomineerd tot één van de drie beste transformatieprojecten voor de renovatieprijs Gulden Feniks 2014.

Projectarchitect transformatie en herbestemming
Rijksmonument gebouwd in 1921-1930 | ontwerp herbestemming 2007-2010 | oplevering mei 2013 | dienstverband diederendirrix | opdrachtgever Woonwenz, gemeente Venlo, Omroep Venlo en L1 | kennisbank herbestemming


Geplaatst

in

, ,

door