Periscoopfabriek NEDINSCO

Het rijksmonument NEDINSCO in Venlo is gerestaureerd en herbestemd tot appartementen, kantoorruimten en studio’s voor radio en televisie van Omroep Venlo en Limburg1 (L1).

De Nedinscofabriek behoort tot de meest prominente gebouwen aan de Maas in Venlo en vormt de spil in de stedenbouwkundige herstructurering aan de zuidkant van de binnenstad. Het complex – opgetrokken uit beton, staal en glas – is een bijzonder voorbeeld van industriële architectuur en wordt met het adagium licht en lucht en ruimte gerekend tot stroming van de Nieuwe Zakelijkheid.

NEDINSCO staat voor Nederlandse Instrumenten Compagnie. De fabriek is van oorsprong een complex voor fabricage van periscopen, verrekijkers en afstandsmeters van Carl Zeiss. In de periode 1920-1930 is het complex naar een ontwerp van Hans Schlag gebouwd in vijf bouwdelen, inclusief de zogenaamde periscooptoren en de transparante machinehal.

In 2009 heb ik in dienst bij diederendirrix architecten een restauratieplan opgesteld, op basis waarvan subsidies van het Rijk en de Provincie zijn verworven. In opdracht van woningcorporatie Woonwenz hebben we in samenwerking met de gemeente Venlo een plan tot herbestemming ontworpen. Na het herstel van het casco en het slopen van alle aanbouwen rond het complex is de feitelijke bouw hiervan gestart in februari 2012. In het voorjaar van 2013 is het monument opnieuw opgeleverd.

Het project voor restauratie en herbestemming van de Nedinscofabriek is winnaar van de Betonprijs 2013, in de categorie restauratie en reparatie, ontving de Reynaers Publieksprijs 2013 en werd genomineerd tot één van de drie beste transformatieprojecten voor de renovatieprijs Gulden Feniks 2014.

Ontwerp transformatie en herbestemming
Rijksmonument 1921-1930 | ontwerp 2007-2010 | oplevering mei 2013 | dienstverband diederendirrix | opdrachtgever Woonwenz, gemeente Venlo, Omroep Venlo en L1 | kennisbank herbestemming


Geplaatst

in

, ,

door