Cabins in the Wood

Onder het motto “Cabins in the Wood” bouwden we naast onze eigen woning ook de woningen van onze buren. Totaal elf vrijstaande woningen op Vredeoord, de nieuwe woonwijk op het voormalige terrein van het Philips hoofdkantoor.

foto Jeroen Musch
september 2023

In 2016 hebben we het initiatief genomen voor deze CPO-ontwikkeling in De Dreef; een verlaagde, bomenrijke zone diagonaal door de nieuwe buurt. In deze avontuurlijke groenstrook is ruimte om te spelen, om hemelwater op te vangen én om te wonen in een groene setting. In de randen van de Dreef zijn in het Stedenbouwkundig Plan bijzondere boswoningen voorzien. Zeven dijkjes steken in de groene ruimte. Elk dijkje biedt plaats aan een cluster van 3 tot 6 woningen, bestemd voor verschillende CPO-groepen.

De woningen liggen tussen de bomen en maken gebruik van het aanwezige hoogteverschil. De clusters worden van elkaar gescheiden door bosstroken in collectief eigendom. De tuinen, de materialen en de architectuur spelen in op de groene kwaliteiten van de omgeving. Om samen deze unieke plek te realiseren zijn visie, lef en commitment nodig.

houten woningen gevelafwerking populierenhout thermisch verduurzaamd energieneutraal met integrale buitenzonwering
foto Raf Gorissen
zwart houten woning met schuifluiken zonwering CPO-project Cabins in the Wood
foto Raf Gorissen

Als CPO ‘Cabins in the Wood’ hebben we hier zeer duurzame en bijzondere vrijstaande woningen ontwikkeld, onder het motto “Buiten wonen in de stad”.

Cabins in the Wood is:

• buiten wonen in de stad
• een huis met een vakantiegevoel
• vanuit je slaapkamer de boomtoppen aan kunnen raken
• vanaf je veranda de tuin instappen
• met gelijkgestemden wonen zonder je privacy te verliezen
• de auto dichtbij maar uit het zicht
• duurzaam bouwen met natuurlijke materialen
• net even anders dan anders wonen
• de schutting inruilen voor bomen, struiken, vlinders en vogels
• via een dijkje naar je voordeur
• samen leven in een unieke omgeving met bijzondere architectuur

Dat is wonen in De Dreef op Vredeoord!

Als collectief van 11 particuliere opdrachtgevers (het zogenaamde CPO) realiseerden wij hier onze eigen ‘Cabins in the wood’.

Bekijk voor meer informatie onze projectwebsite cabinsinthewood.nl

vrijstaande houten woningen tussen bomen CPO-project Cabins in the Wood
foto Ton Langenberg
foto Sjef Prins
entree woning houtbouw met houten gevel collectief opdrachtgeverschap CPO

In negen landschapslaboratoria onderzocht de Landschapstriënnale 2021 innovatieve ontwikkelingen in het landschap. Voor het lab ‘Productief Landschap’ diende Cabins in the Wood als voorbeeldproject. Hout uit het Brabantse populierenlandschap hebben we hier gebruikt als gevelbekleding. Het is licht van gewicht, heeft een natuurlijke uitstraling, is duurzaam (thermisch) gemodificeerd en is geproduceerd op nog geen 20km afstand van de bouw. Bovendien slaat de populier tijdens zijn leven behoorlijk wat CO2 op. Met recht een duurzaam bouwmateriaal!

Bekijk hieronder het filmfragment uit de de Landschapstriënnale :

CPO-initiatief, ontwerp en bouwbegeleiding 11 vrijstaande woningen
ontwerp mulderendevries architecten 2016-2020 | oplevering 2021 | collectief van elf particuliere opdrachtgevers, vereniging Cabins in the Wood.


Geplaatst

in

,

door