Vredeoord Eindhoven

Op een unieke plek aan de Boschdijk in Eindhoven, ten zuiden van landgoed de Grote Beek, is de nieuwe wijk Vredeoord verrezen.

Op Vredeoord zijn in totaal circa 300 woningen gerealiseerd, deels huur, deels koop. De Dreef is een verlaagde, bomenrijke zone diagonaal door de nieuwe buurt en is ontworpen als een grote wadi richting het landgoed aan de noordkant. In deze avontuurlijke groenstrook is ruimte om te spelen, om hemelwater van de gehele wijk op te vangen én om te wonen in een groene setting. Via de Dreef loop je zo naar de aangrenzende groengebieden.

foto Jeroen Musch
foto Jeroen Musch

In de oostrandrand van de Dreef zijn bijzondere ‘boswoningen’ gebouwd. Zeven dijkjes steken in de groene mega-wadi. Elk dijkje is een toegangspad voor een cluster van 3 tot 6 woningen, gebouwd in CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). De woningen liggen tussen de bomen en maken gebruik van het hoogteverschil richting de wadi. De clusters worden van elkaar gescheiden door bosstroken in collectief eigendom. De tuinen, de materialen en de architectuur spelen in op de groene kwaliteiten van de omgeving. Om samen deze unieke plek te realiseren zijn visie, lef en commitment nodig.

Met het CPO-project ‘Cabins in the Wood’ hebben we de eerste twee clusters met zeer duurzame en bijzondere, vrijstaande woningen ontwikkeld, onder het motto “Buiten wonen in de stad”.

foto René de Wit
foto René de Wit

Vredeoord Eindhoven is een toekomstbestendige plek om te wonen. Voor insecten, vogels, vleermuizen en andere dieren, maar zeker ook voor jezelf. Dat is wat natuurinclusief bouwen zo belangrijk maakt. Moeilijk is het niet, zo bewijzen de voorbeelden in deze praktische video, uitgelegd door experts van Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging:

Stedenbouwkundig Ontwerp, supervisie en Beeldkwaliteitplan
Vredeoord Eindhoven | stedenbouwkundig ontwerp in dienstverband bij Buro Lubbers 2015-2022 | oplevering 2020-2023 | opdrachtgever Sint Trudo


Geplaatst

in

, ,

door