Bijna buiten in de stad

Wij gaan voor:

• buiten wonen in de stad
• een huis met een vakantiegevoel
• vanuit je slaapkamer de boomtoppen aan kunnen raken
• vanaf je veranda de tuin instappen
• met gelijkgestemden wonen zonder je privacy te verliezen
• de auto dichtbij maar uit het zicht
• duurzaam bouwen met natuurlijke materialen
• net even anders dan anders wonen
• de schutting inruilen voor bomen, struiken, vlinders en vogels
• via een dijkje naar je voordeur
• samen bouwen aan een unieke omgeving met bijzondere architectuur

Dat is wonen in De Dreef op Vredeoord!

Hier troffen wij de unieke kans om als collectief van particuliere opdrachtgevers (het zogenaamde CPO) ieder ons eigen ‘Cabin in the wood’ te realiseren.

 

Meer informatie en tekeningen van dit bijzondere project vind je hier.
En klik hier voor meer achtergrondinformatie over de Dreef en de buurt Vredeoord.

Wil je meer weten? Mail ons via info@cabinsinthewood.nl

Vredeoord, bijna buiten in de stad

CPO Cabins in the Wood

De woningen in de Dreef refereren aan eenvoudige ‘boshutten’. Om de bosgrond zo min mogelijk te verstoren, worden de woningen geclusterd aan een aantal dijkjes. De verkaveling is zó, dat iedereen optimaal profiteert van de zon en er voldoende ruimte overblijft voor groen. Door het hoogteverschil ligt het dijkje verhoogd boven het landschap. De entree van de woningen ligt op het niveau van het dijkje, de tuinen liggen lager. De kavels zijn compact, maar dat wordt gecompenseerd door een bomenrijk gebied tussen de kavels, dat gedeeld eigendom is. Bij aankoop van een kavel betaal je mee aan de aankoop van de mandelige grond. Daarmee garanderen we het groene karakter en de privacy. Schuttingen en losse bergingen in de tuin zijn daarom niet toegestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De architectuur speelt slim in op de kwaliteiten van de plek. De boshutten zijn georiënteerd op de zon en de tuin. De woning en de buitenruimtes maken gebruik maken van hoogteverschillen. Trappen, terrassen, veranda’s en split-levels maken het landschap tastbaar. Ook worden hoogteverschillen ingezet voor privacy. Het natte en laagste deel van de Dreef ligt een stuk lager dan de woonkavels, waardoor je vanuit de tuin en de woning zicht hebt op het groen en geen ongewenste inkijk hebt. De boshutten voegen zich in hun omgeving. Met natuurlijke materialen als hout passen we camouflagetechnieken toe. Ook leent hout zich voor het maken van louvres in de gevels, tegen zonlicht, ongewenste inkijk en met behoud van licht en zicht.

De gevels van het eerste cluster worden bekleed met Peppelhout; de recent gekapte populieren langs de A2 krijgen na thermische verduurzaming een tweede leven als gevelbekleding en naar keuze ook als toepassing in het interieur. Voor het andere cluster kiezen we voor biologisch verduurzaamde zwart houten latten en keramische pannen.

Voor de plattegronden zijn er vier goede basistypes die flexibel ingedeeld of aangepast kunnen worden met een aantal opties. Het interieur is verrassend. Kies je voor een vide, met fijne zichtlijnen tussen boven en beneden? Of droom je van een opsteekzolder, met spannende hoogslaper onder de sterrenhemel? We streven naar een samenhangend geheel én zorgen voor voldoende variatie in het silhouet van de woningen. Type A heeft een rechthoekige plattegrond, een a-symmetrische kap en grenst met de korte gevel aan het dijkje. Type B heeft een vergelijkbare plattegrond, een symmetrische kap en grenst met de lange gevel aan het dijkje. Type C heeft een vierkante plattegrond, wat deze woning compact en efficiënt maakt. Hij bestaat in een grote uitvoering, met een ruime zolderverdieping met a-symmetrische kap en een kleine variant met vliering onder een symmetrische kap. Voor elke gezinssituatie en budget wat wils.

Vredeoord

Ter introductie: Vredeoord op hoofdlijnen
Het voormalige Philips-kantorenpark Vredeoord, met het kenmerkende Philips-hoofdkantoor als boegbeeld, wordt herontwikkeld tot woonbuurt. De creatieve levendigheid van Strijp S ligt om de hoek, voor de voorzieningen van het centrum hoef je maar de 10 minuten te fietsen en het groen van de Grote Beek, Philips de Jonghpark en het buitengebied liggen binnen handbereik. Op Vredeoord kun je ‘bijna buiten wonen in de stad’.
Buro Lubbers heeft in opdracht van eigenaar Sint Trudo een stedenbouwkundig-landschappelijk raamwerk opgesteld voor deze nieuwe buurt. Het stedenbouwkundig plan speelt in op de kwaliteiten van de plek. Het plan voorziet zowel in stedelijke levendigheid als in een groene omgeving met rijk beplante woonstraatjes, forse beukenhagen en een groene zone dwars door de buurt. Het plan gaat uit van een groene, kindvriendelijke wijk met grotendeels grondgebonden woningen met tuin. Het groene raamwerk zorgt voor samenhang en zorgt voor het unieke buitenkarakter in de stad. De belangrijkste kenmerken van het plan zijn:

Stedenbouwkundig Plan Vredeoord, door Buro Lubbers, in opdracht van Sint Trudo

Inprikkers
Rondom Vredeoord liggen openbare wegen. Vanaf deze wegen zijn zogenaamde inprikkers voorzien. Ze hebben een brede middenberm met bomen waartussen geparkeerd wordt. De inprikkers reiken tot halverwege het plangebied, waardoor het middengebied autovrij blijft. De rijk beplante middenbermen geven het gebied een groen karakter.

Loper
De autovrije midden-as wordt ingericht als Loper voor voetgangers. Er is ruimte om te flaneren, spelen en ontmoeten. Levendige functies als woon-werkruimte, atelier, buurtschuur, hobbyruimte of speelvoorzieningen vinden hier een plek. Daarnaast legt het de verbinding met de speelvoorzieningen langs het spoor aan de westzijde en de scholen en buurten aan de oostzijde.

Dreef
De Dreef is de landschappelijke tegenhanger van de Loper. De groene laagte verbindt de aangrenzende woonbuurt Celsius met Vredeoord en met de groengebieden van De Grote Beek, het Philips de Jonghpark en het buitengebied. De Dreef heeft een natuurlijk karakter met grote bomen, ruig gras en heesters. De woningen in deze zone zijn geïnspireerd op ‘cabins in the wood’. Hemelwater wordt afgevoerd naar de Dreef en ter plaatse geïnfiltreerd en verder geleid naar de Grote Beek.
Cabins in the Wood ligt in de noordelijkste punt van de Dreef.

Zoom
Vredeoord is omzoomd door bestaande brede beukenhagen die het gebied verankeren in zijn omgeving en een sterke identiteit geven. Nieuwe hagen in het gebied zijn van dezelfde soort, waardoor een terugkerend herkenbaar motief ontstaat.

Bouwvelden
Op de overige bouwvelden worden voornamelijk huurwoningen gerealiseerd door Sint Trudo. De hoogwaardige architectuur is eveneens geïnspireerd op het thema buitenwonen in de stad. De twee westelijke bouwvelden zijn bestemd voor koopwoningen in particulier opdrachtgeverschap.

Zicht vanaf de Loper naar de Dreef. Beeld MdB3d, ontwerp Buro Lubbers.
Huurwoningen Sint Trudo. Beeld MdB3d, openbare ruimte: Buro Lubbers, architectuur: Hilberink Bosch.

In de randen van de Dreef zijn bijzondere boswoningen voorzien. Zeven dijkjes steken in de groene ruimte. Elk dijkje biedt plaats aan een cluster van 3 tot 6 woningen, bestemd voor verschillende CPO-groepen. De woningen liggen tussen de bomen en maken gebruik van het aanwezige hoogteverschil. De clusters worden van elkaar gescheiden door bosstroken in collectief eigendom. De tuinen, de materialen en de architectuur spelen in op de groene kwaliteiten van de omgeving.

Voor de positie van de woningen zijn spelregels opgesteld, teneinde elke woning en tuin te voorzien van goed uitzicht, prettige bezonning en voldoende privacy. Schuttingen en losse bergingen in de tuin zijn daarom niet toegestaan.
Alle woningen hebben hun adres aan het dijkje. De woningen worden in de hoek van de kavel gebouwd. Het gevelontwerp houdt rekening met de buren en de eigen privacy. Aan de tuinzijde profiteren de woningen van het uitzicht op de Dreef en de zon . Hier bevinden zich openslaande deuren, grote raampartijen, veranda’s en terrassen.

Blog

De bodem is gelegd

Een update van de vorderingen op de bouw in vogelvlucht: de (schroefboor)palen zitten in de grond en de fundering wordt gelegd. De contouren van onze cabins worden langzaam zichtbaar.

Klaar voor de start

Ze liggen al een tijdje geduldig te wachten, de kavels van Cabins in the Wood. Maar nu gaat het dan echt gebeuren; deze week gaan de eerste palen de grond in! We houden je op de hoogte van de vorderingen.

Peppelhout past als een jas

Dat schrijft Peppelhout in haar nieuwsbrief over ons project Cabins in the Wood. Net als Peppelhout houden wij van pionieren. Daarom kiezen wij voor dit onalledaagse product dat lokaal geproduceerd, gezaagd en verduurzaamd is. Lees meer op: https://www.peppelhout.nl/peppelhout-past-pioniers-cpo-project-als-een-jas/.