Bijna buiten in de stad

Cabins in the Wood is:

• buiten wonen in de stad
• een huis met een vakantiegevoel
• vanuit je slaapkamer de boomtoppen aan kunnen raken
• vanaf je veranda de tuin instappen
• met gelijkgestemden wonen zonder je privacy te verliezen
• de auto dichtbij maar uit het zicht
• duurzaam bouwen met natuurlijke materialen
• net even anders dan anders wonen
• de schutting inruilen voor bomen, struiken, vlinders en vogels
• via een dijkje naar je voordeur
• samen levenin een unieke omgeving met bijzondere architectuur

Dat is wonen in De Dreef op Vredeoord!

Als collectief van 11 particuliere opdrachtgevers (het zogenaamde CPO) realiseren wij hier onze eigen ‘Cabins in the wood’.

 

Meer informatie en tekeningen van dit bijzondere project vind je hier.
En klik hier voor meer achtergrondinformatie over de Dreef en de buurt Vredeoord.

Wil je meer weten? Mail ons via info@cabinsinthewood.nl

Vredeoord, bijna buiten in de stad

CPO Cabins in the Wood

De woningen in de Dreef refereren aan eenvoudige ‘boshutten’. Om de bosgrond zo min mogelijk te verstoren, worden de woningen geclusterd aan een aantal dijkjes. De verkaveling is zó, dat iedereen optimaal profiteert van de zon en er voldoende ruimte overblijft voor groen. Door het hoogteverschil ligt het dijkje verhoogd boven het landschap. De entree van de woningen ligt op het niveau van het dijkje, de tuinen liggen lager. De kavels zijn compact, maar dat wordt gecompenseerd door een bomenrijk gebied tussen de kavels, dat gedeeld eigendom is. Bij aankoop van een kavel betaal je mee aan de aankoop van de mandelige grond. Daarmee garanderen we het groene karakter en de privacy. Schuttingen en losse bergingen in de tuin zijn daarom niet toegestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De architectuur speelt slim in op de kwaliteiten van de plek. De boshutten zijn georiënteerd op de zon en de tuin. De woning en de buitenruimtes maken gebruik maken van hoogteverschillen. Trappen, terrassen, veranda’s en split-levels maken het landschap tastbaar. Ook worden hoogteverschillen ingezet voor privacy. Het natte en laagste deel van de Dreef ligt een stuk lager dan de woonkavels, waardoor je vanuit de tuin en de woning zicht hebt op het groen en geen ongewenste inkijk hebt. De boshutten voegen zich in hun omgeving. Met natuurlijke materialen als hout passen we camouflagetechnieken toe. Ook leent hout zich voor het maken van louvres in de gevels, tegen zonlicht, ongewenste inkijk en met behoud van licht en zicht.

De gevels van het eerste cluster worden bekleed met Peppelhout; de recent gekapte populieren langs de A2 krijgen na thermische verduurzaming een tweede leven als gevelbekleding en naar keuze ook als toepassing in het interieur. De gevels van het andere cluster worden voorzien van biologisch verduurzaamde zwart houten latten (Xyhlo Biofinish) en keramische pannen.

Voor de plattegronden zijn vier basistypes gebruikt die flexibel ingedeeld of aangepast konden worden naar wens van de individuele bewoners. Dit levert verrassende resultaten op. Elk van de 11 woningen heeft zijn eigen unieke karakter gekregen. Er zijn woningen met een vide met fijne zichtlijnen tussen boven en beneden. Anderen kozen voor een opsteekzolder, met spannende hoogslaper onder de sterrenhemel. Of wat denk je van een dubbelhoog raam dat het noorderlicht diep de woning in laat schijnen? De verschillende basistypes met elk hun eigen silhouet zorgen voor een samenhangend geheel met voldoende variatie. Type A heeft een rechthoekige plattegrond, een a-symmetrische kap en grenst met de korte gevel aan het dijkje. Type B heeft een vergelijkbare plattegrond, een symmetrische kap en grenst met de lange gevel aan het dijkje. Type C heeft een vierkante plattegrond, wat deze woning compact en efficiënt maakt. Hij bestaat er in een grote uitvoering, met een ruime zolderverdieping met a-symmetrische kap en een kleine variant met vliering onder een symmetrische kap. Voor elke gezinssituatie en budget wat wils.

Vredeoord

Ter introductie: Vredeoord op hoofdlijnen
Het voormalige Philips-kantorenpark Vredeoord, met het kenmerkende Philips-hoofdkantoor als boegbeeld, wordt herontwikkeld tot woonbuurt. De creatieve levendigheid van Strijp S ligt om de hoek, voor de voorzieningen van het centrum hoef je maar de 10 minuten te fietsen en het groen van de Grote Beek, Philips de Jonghpark en het buitengebied liggen binnen handbereik. Op Vredeoord kun je ‘bijna buiten wonen in de stad’.
Buro Lubbers heeft in opdracht van eigenaar Sint Trudo een stedenbouwkundig-landschappelijk raamwerk opgesteld voor deze nieuwe buurt. Het stedenbouwkundig plan speelt in op de kwaliteiten van de plek. Het plan voorziet zowel in stedelijke levendigheid als in een groene omgeving met rijk beplante woonstraatjes, forse beukenhagen en een groene zone dwars door de buurt. Het plan gaat uit van een groene, kindvriendelijke wijk met grotendeels grondgebonden woningen met tuin. Het groene raamwerk zorgt voor samenhang en zorgt voor het unieke buitenkarakter in de stad. De belangrijkste kenmerken van het plan zijn:

Stedenbouwkundig Plan Vredeoord, door Buro Lubbers, in opdracht van Sint Trudo

Inprikkers
Rondom Vredeoord liggen openbare wegen. Vanaf deze wegen zijn zogenaamde inprikkers voorzien. Ze hebben een brede middenberm met bomen waartussen geparkeerd wordt. De inprikkers reiken tot halverwege het plangebied, waardoor het middengebied autovrij blijft. De rijk beplante middenbermen geven het gebied een groen karakter.

Loper
De autovrije midden-as wordt ingericht als Loper voor voetgangers. Er is ruimte om te flaneren, spelen en ontmoeten. Levendige functies als woon-werkruimte, atelier, buurtschuur, hobbyruimte of speelvoorzieningen vinden hier een plek. Daarnaast legt het de verbinding met de speelvoorzieningen langs het spoor aan de westzijde en de scholen en buurten aan de oostzijde.

Dreef
De Dreef is de landschappelijke tegenhanger van de Loper. De groene laagte verbindt de aangrenzende woonbuurt Celsius met Vredeoord en met de groengebieden van De Grote Beek, het Philips de Jonghpark en het buitengebied. De Dreef heeft een natuurlijk karakter met grote bomen, ruig gras en heesters. De woningen in deze zone zijn geïnspireerd op ‘cabins in the wood’. Hemelwater wordt afgevoerd naar de Dreef en ter plaatse geïnfiltreerd en verder geleid naar de Grote Beek.
Cabins in the Wood ligt in de noordelijkste punt van de Dreef.

Zoom
Vredeoord is omzoomd door bestaande brede beukenhagen die het gebied verankeren in zijn omgeving en een sterke identiteit geven. Nieuwe hagen in het gebied zijn van dezelfde soort, waardoor een terugkerend herkenbaar motief ontstaat.

Bouwvelden
Op de overige bouwvelden worden voornamelijk huurwoningen gerealiseerd door Sint Trudo. De hoogwaardige architectuur is eveneens geïnspireerd op het thema buitenwonen in de stad. De twee westelijke bouwvelden zijn bestemd voor koopwoningen in particulier opdrachtgeverschap.

Zicht vanaf de Loper naar de Dreef. Beeld MdB3d, ontwerp Buro Lubbers.
Huurwoningen Sint Trudo. Beeld MdB3d, openbare ruimte: Buro Lubbers, architectuur: Hilberink Bosch.

In de randen van de Dreef zijn bijzondere boswoningen voorzien. Zeven dijkjes steken in de groene ruimte. Elk dijkje biedt plaats aan een cluster van 3 tot 6 woningen, bestemd voor verschillende CPO-groepen. De woningen liggen tussen de bomen en maken gebruik van het aanwezige hoogteverschil. De clusters worden van elkaar gescheiden door bosstroken in collectief eigendom. De tuinen, de materialen en de architectuur spelen in op de groene kwaliteiten van de omgeving.

Voor de positie van de woningen zijn spelregels opgesteld, teneinde elke woning en tuin te voorzien van goed uitzicht, prettige bezonning en voldoende privacy. Schuttingen en losse bergingen in de tuin zijn daarom niet toegestaan.
Alle woningen hebben hun adres aan het dijkje. De woningen worden in de hoek van de kavel gebouwd. Het gevelontwerp houdt rekening met de buren en de eigen privacy. Aan de tuinzijde profiteren de woningen van het uitzicht op de Dreef en de zon . Hier bevinden zich openslaande deuren, grote raampartijen, veranda’s en terrassen.

Blog

Bouwen met natuurlijke materialen

In negen landschapslaboratiora onderzoekt de Landschapstriennale 2021 innovatieve ontwikkelingen in het landschap. Voor het lab ‘Productief Landschap’ diende Cabins in the Wood als voorbeeldproject. Hout uit het Brabantse populierenlandschap wordt hier gebruikt als gevelbekleding. Het is licht van gewicht, heeft een natuurlijke uitstraling, is duurzaam (thermisch) gemodificeerd en is geproduceerd op nog geen 20km afstand …