inspiratie en ambitie

Het concept voor Cabins in the Wood is ontstaan door een fascinatie voor architectuur die het landschap, de elementen en het materiaal voelbaar maakt. Boeken als Cabin Porn, Rock the shack en Hide and seek waren het begin van een verzameling beelden van woningen, hutten, cabins en hide-outs op fantastische locaties. De gemene deler van deze verblijven is de unieke sfeer. Het uitzicht is om aan te raken, je ruikt en voelt het materiaal en de woning is dienstbaar aan het gebruik. Ze reflecteren het karakter van de omgeving en de bewoners. Het zijn veelal pure en eenvoudige onderkomens die inspelen op onze behoefte om terug te keren naar de basis, naar onszelf en de plek waar we zijn. Hoewel Nederland geen Chili of Noorwegen is, zijn we ervan overtuigd dat we ook hier op een unieke, ontspannen manier in het landschap kunnen wonen en samenleven.

Als pioniers van de Dreef kregen we de kans om deze droom waar te maken en verenigden ons in ‘Cabins in the wood’. We zijn een groep enthousiaste Eindhovenaren met verschillende achtergronden: van twintigers tot zestigers, met en zonder kinderen, werkzaam in onderwijs, zorg, financiële, creatieve of technische sector, locals en import, klimmers, hardlopers en dierenliefhebbers. We zijn divers, maar delen dezelfde ambities.

Groen, comfortabel & duurzaam
Wonen in het landschap staat voorop. De gevels richten zich naar de tuin en de zon. Veranda’s en terrassen maken het hoogteverschil in het landschap tastbaar. Niet gehinderd door schuttingen en schuurtjes wordt de beleving van het landschap de woning ingetrokken via grote ramen en terrassen. De inpandige berging is bereikbaar vanaf het dijkje en de tuin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De woningen bestaan uit compacte, eenvoudige volumes met zo min mogelijk gangen. Ruimtes zijn eenvoudige te scheiden of samen te voegen door bijvoorbeeld schuifwanden of kastenwanden. Plattegronden zijn flexibel. Wat voor de één een ruime berging is, kan voor de ander een extra werkruimte zijn. De bouwwijze en moduulmaten zijn op elkaar afgestemd. Dat maakt de bouw eenvoudiger en dus goedkoper.

Er is een fijne balans tussen collectiviteit en individualiteit. De individualiteit zit aan de tuinzijde. Het dijkje is de verbindende factor. Hier ontmoeten we de buren, houden we het dijkdiner, spelen de kinderen en repareren de fiets. We onderzoeken of een collectieve fietsenstalling mogelijk is. Door samen te bouwen besparen we bouwkosten. Daarnaast zetten we onze gezamenlijke kennis en kunde in om dingen zelf te organiseren zoals de inrichting van de tuin en het interieur, onderhoud, etc.

We bouwen duurzaam en zijn daarbij niet bang voor uitgesproken en ongewone keuzes. De trias energetica is uitgangspunt. De volumes zijn helder en compact, zonder uit- en aanbouwen. Dat beperkt het energiegebruik en voorkomt onnodig warmteverlies en materiaalgebruik. Voor de constructieve schil kiezen we voor een relatief nieuw product: een prefab bouwsysteem van structural insulating panels (Kingspan TEK). Dit systeem heeft een hoge isolatiewaarde, goede kierdichting, slanke geveldikte, is dampopen en licht van gewicht. Bovendien is het in de overspannen markt een aantrekkelijk alternatief voor traditionele, arbeids- en materiaalintensieve bouwmethoden. Niet alleen duurzaam en gezond, maar ook efficiënt in ruimtegebruik en bouwtijd. De woningen worden verwarmd met stadsverwarming van Ennatuurlijk. Elektriciteit komt via PV-panelen op het dak.

De boshutten voegen zich in hun omgeving door toepassing van natuurlijke materialen als hout en keramische leien. Ook daarvoor zoeken we naar producten en bedrijven met karakter en visie. We onderzoeken het gebruik van Peppelhout; de recent gekapte populieren langs de A2 krijgen na thermische verduurzaming een tweede leven als gevelbekleding. Voor het andere cluster kiezen we voor biologisch verduurzaamde zwarte houten gevelbekleding. Wij streven naar een uitgesproken identiteit en hoge kwaliteit. Want waar je van houdt, daar zorg je goed voor. Dát is duurzaam!

Omdat er veel komt kijken bij een CPO-proces, laten wij ons adviseren door Iedereen kan Bouwen. Zij begeleiden het traject van initiatief tot en met oplevering. Voor de bouw werken we in een bouwteam. Met hoofdaannemer J.A. Van Gisbergen en casco-bouwer Welstandbouw werken we samen met de energie-adviseur, constructeur en wij  als architect aan een haalbaar plan en een mooi resultaat.

Bekijk het projectfilmpje op Vimeo: