CPO Cabins in the Wood

De woningen in de Dreef refereren aan eenvoudige ‘boshutten’. Om de bosgrond zo min mogelijk te verstoren, worden de woningen geclusterd aan een aantal dijkjes. De verkaveling is zó, dat iedereen optimaal profiteert van de zon en er voldoende ruimte overblijft voor groen. Door het hoogteverschil ligt het dijkje verhoogd boven het landschap. De entree van de woningen ligt op het niveau van het dijkje, de tuinen liggen lager. De kavels zijn compact, maar dat wordt gecompenseerd door een bomenrijk gebied tussen de kavels, dat gedeeld eigendom is. Bij aankoop van een kavel betaal je mee aan de aankoop van de mandelige grond. Daarmee garanderen we het groene karakter en de privacy. Schuttingen en losse bergingen in de tuin zijn daarom niet toegestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De architectuur speelt slim in op de kwaliteiten van de plek. De boshutten zijn georiënteerd op de zon en de tuin. De woning en de buitenruimtes maken gebruik maken van hoogteverschillen. Trappen, terrassen, veranda’s en split-levels maken het landschap tastbaar. Ook worden hoogteverschillen ingezet voor privacy. Het natte en laagste deel van de Dreef ligt een stuk lager dan de woonkavels, waardoor je vanuit de tuin en de woning zicht hebt op het groen en geen ongewenste inkijk hebt. De boshutten voegen zich in hun omgeving. Met natuurlijke materialen als hout passen we camouflagetechnieken toe. Ook leent hout zich voor het maken van louvres in de gevels, tegen zonlicht, ongewenste inkijk en met behoud van licht en zicht.

De gevels van het eerste cluster worden bekleed met Peppelhout; de recent gekapte populieren langs de A2 krijgen na thermische verduurzaming een tweede leven als gevelbekleding en naar keuze ook als toepassing in het interieur. De gevels van het andere cluster worden voorzien van biologisch verduurzaamde zwart houten latten (Xyhlo Biofinish) en keramische pannen.

Voor de plattegronden zijn vier basistypes gebruikt die flexibel ingedeeld of aangepast konden worden naar wens van de individuele bewoners. Dit levert verrassende resultaten op. Elk van de 11 woningen heeft zijn eigen unieke karakter gekregen. Er zijn woningen met een vide met fijne zichtlijnen tussen boven en beneden. Anderen kozen voor een opsteekzolder, met spannende hoogslaper onder de sterrenhemel. Of wat denk je van een dubbelhoog raam dat het noorderlicht diep de woning in laat schijnen? De verschillende basistypes met elk hun eigen silhouet zorgen voor een samenhangend geheel met voldoende variatie. Type A heeft een rechthoekige plattegrond, een a-symmetrische kap en grenst met de korte gevel aan het dijkje. Type B heeft een vergelijkbare plattegrond, een symmetrische kap en grenst met de lange gevel aan het dijkje. Type C heeft een vierkante plattegrond, wat deze woning compact en efficiënt maakt. Hij bestaat er in een grote uitvoering, met een ruime zolderverdieping met a-symmetrische kap en een kleine variant met vliering onder een symmetrische kap. Voor elke gezinssituatie en budget wat wils.